Test don’t guess: Intolerantie screening

Heb je het idee dat jij niet goed gaat op bepaalde voedingsmiddelen? Wil jij niet meer gokken of random allerlei voedingsmiddelen elimineren? Dan kan een intolerantie pre- of vervolgscreening iets voor jou zijn.

Wist je dat 45% van de bevolking een voedselintolerantie heeft? En dat de symptomen van een voedselintolerantie zich tot 72 uur na het eten van een ‘trigger’-voedingsmiddel kunnen manifesteren? Daarom is het lastig om zelf te achterhalen of en welke voeding de boosdoener is.

Klachten die kunnen voorkomen bij een intolerantie zijn erg gevarieerd, ze kunnen zowel direct als indirect zijn:
✦ opgeblazen gevoel
✦ gewrichtspijn
✦ prikkelbare darm syndroom (PDS)
✦ vermoeidheid
✦ huidklachten zoals acne en eczeem
✦ hoofdpijn
✦ gewichtstoename
✦ slecht humeur
✦ stemmingswisselingen

01 Intolerantie vs. allergie
Er is vaak veel verwarring over intoleranties en allergieën. De feiten op een rijtje:
✦ Een intolerantie óf te maken met het missen van bepaalde enzymen (schaartjes) die het voedsel verteren. Voorbeeld: sommige mensen missen het enzym lactase om lactose te kunnen verteren en krijgen daarom klachten als je zuivel nuttigen
Hier krijg je met de intolerantie pre-screening geen inzicht in!
✦ óf een intolerantie is een lichtere en langzame immuunresponse (IgG reactie)
✦ een allergie is snelle (binnen 2 uur) een overactivatie van het immuunsysteem (IgE reactie)

Binnen de intolerantie pre-screening test je de immuunreacties op voeding (IgG1-4 en IgE) zowel intoleranties als beginnende allergieën, om zo direct gericht bepaalde voeding te schrappen uit het dieet.

02 Welke voeding wordt getest?
De voedingsintolerantie pre-screening toetst op 31 voedingsmiddelen: ananas, kippeneiwit, melk, pinda, tarwe, tomaat, zalm, amandel, appel, bleekselderij, caseïne (eiwit in melkproducten), erwt, gemengde peper, gluten, haver, hazelnoot, kabeljauw, kerriepoeder, kiwi, komkommer, knoflook, paprika, perzik, pompoen, rijst, rogge, rund, schol, sojaboon, spelt & varken.

03 Vervolg screening
Mocht er in de intolerantie pre-screening bijvoorbeeld uitkomen dat je ananas en tomaat niet goed kan verdragen, dan kan er een uitgebreide ‘fruit/groenten screening’ worden gedaan. Mocht het gaan om bijvoorbeeld pinda en gluten kan er er een uitgebreide ‘granen en noten screening’ uitgevoerd worden. Met de verschillende vervolg screenings zijn er dus mogelijkheden om te verdiepen in de voedingsintoleranties.

04 Hoe ontstaat een voedselintolerantie?
Onze darmen zijn een verdedigingslinie tegen ziektemakers van buitenaf. Ons darmslijmvlies kan beschadigd raken door stress, infecties, medicijnen of bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten. Dit kan zich uit in een zogenoemde ‘lekkende darm’. Te grote voedselmoleculen komen dan door het darmslijmvlies heen, welke ons immuunsysteem ziet als schadelijke stof. Er worden antilichamen (IgG-antistoffen) geproduceerd en hierdoor kunnen laaggradige ontstekingen en intoleranties ontstaan.
Het is dus belangrijk om tijdens het vermijden van bepaalde voeding ook te werken aan een optimalisatie van de darmbarrière.

05 Mag ik dan nooit meer gluten/zuivel/eieren/noten eten?
Dat licht aan een aantal factoren:

1) De ernst van de immuunreactie
Wanneer er een lichte voedselintolerantie uit de screening voorkomt is het goed om deze voeding een tijd te vermijden, om zo de ontsteking te laten helen. Na verloop van tijd kan het bepaalde voedingsproduct weer voorzichtig geïntroduceerd worden.
Is er sprake van een heftige intolerantie (IgG-3) tot een beginnende allergie (IgE-1)? Dan is het noodzakelijk het voedingsmiddel onmiddellijk te vermijden. Het kan zijn dat dit een blijvende intolerantie/allergie is.

2) Pak je ook de oorzaak van de intolerantie aan
Goed om te beseffen: vaak is een intolerantie het gevolg van een darmdisbalans en overactief immuunsysteem. Wil jij weer meer voedingsmiddelen kunnen eten? Dan is het, naast het elimineren van trigger, belangrijk om de de darm te versterken, spijsvertering te boosten, ontstekingen te remmen en ontgifting te ondersteunen.
Om hier meer inzicht in te krijgen, is een darmscreening (ontlastingsonderzoek) aan te raden.

06 Ik wil deze test doen!
De intolerantie pre- en vervolgscreenings kunnen uitgevoerd worden via Cirkelair Health.
✦ De investering voor de pre-screening is € 130.
✦ De kosten voor vervolgscreenings variëren. De test wordt gedaan middels bloedonderzoek en het opsturen naar het lab van RP Sanitas Humanus. Stuur voor vragen of het inplannen van een sessie gerust een mailtje.

Wil jij dit in jouw leefstijl integreren?

Gezondheidsoptimalisatie is een persoonlijke reis. Leefstijlaanpassingen zijn pas duurzaam wanneer je begrijpt waarom bepaalde keuzes je sterker óf juist zwakker maken. Via een traject dat volledig is afgestemd op jouw doelen, gaan we samen op ontdekkingstocht naar de werking van jouw lichaam en bouwen we een sterke basis.

Orthomoleculair therapeut Noëlle in haar praktijkruimte
Cirkelair Health

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp